Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Whyviolence | 22/09/2023

Scroll to top

Top

No Comments

Microviolències

Microviolències

| On 19, gen. 2020

Les microviolències són formes i maneres gairebé imperceptibles d’imposició i abús de poder normalitzades que una persona executa sobre una altra en la vida quotidiana. Són comportaments que, sense ser molt notables, restringeixen i violenten reiteradament el poder personal, l’autonomia i l’equilibri psíquic de la persona o del grup de persones agredides. A Why Violence? ens centrem en quatre microviolències concretes: 

  1. Els micromasclismes: segons el psicoterapeuta Luis Bonino, són “petits i quotidians exercicis de poder que permeten als homes fer el que volen però impedeixen que les dones facin el mateix”. A diferència d’altres formes de violència masclista que poden ser socialment condemnades i denunciades habitualment, aquestes pràctiques, més subtils, que reflecteixen i fomenten la desigualtat entre homes i dones, són legitimades o ignorades per l’entorn social. 
  2. L’assetjament i la intimidació: es refereix a una acció o conducta que implica una incomoditat o disconformitat en l’altre i comporta un maltractament psicològic i/o físic d’una persona o grup de persones a una altra de manera continuada. A l’entorn escolar, sol referir-se a aquest tipus de comportaments com a bullying. Tot i que molts cops es pot donar també a través d’un àmbit virtual, com són les xarxes socials. En aquest cas parlaríem de ciberassetjament
  3. Els microracismes: segons l’escriptora Desirée Bela-Lobedde, és un concepte relativament nou que sorgeix en societats en què el racisme ha deixat de ser tan visible i tan flagrant, per ser alguna cosa més subtil i difícil d’identificar, però igualment perjudicial. Sol passar inadvertit a la societat i, encara que no agredeixen directament a la persona, afecten les relacions quotidianes.
  4. LGTBIfòbia: són totes les tendències discriminatòries per raons de diversitat sexual i de gènere. És l’odi o la fòbia vers les persones que se senten, o bé, se les classifica socialment dintre del col·lectiu LGTBI. En aquest sentit, aquest odi es manifesta a través d’accions d’intolerància, discriminació o rebuig cap a persones lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals, intersexuals i d’altres identitats, per raons d’orientació sexual o d’identitat de gènere.  

Enviar un comentari